Propagarea extrem de rapida a incendiului din Clubul Colectiv s-ar produs din pricina unor acumulari de gaze inflamabile aproape de tavan, provenite de la solventii folositi la curatenie! Teoria a fost lansata de reputatul criminalist Tudorel Butoi!
Specialistul din Politia Capitalei s-a gandit la exploziile produse in mine, prin acumulari de gaze, care se produc similar modului de propagare al flacarilor in „Clubul Mortii”.
Buretele, care oricum era inflamabil, s-a impregnat in timp cu vaporii de la solutiile cu care femeia de serviciu spala podelele, crede Tudorel Butoi, care si-a expus teoria in detaliu pentru Ziarul Ring.
”Inchipuiti-va o oala care are capac pe ea. Oala noastra este patrata. Este o sala lunga, o hala. Si are capac pe ea, adica acoperis, tavan. Acoperisul asta este dublat, de la cap la coada, cu bureti sintetici. Numai ca, de ani de zile, de cand este facuta aceasta hala, dupa ce pleaca cei cu dansul, cu concertele, femeile de serviciu spala cu mopul cu material inflamabil toata podeaua aia de la un cap la altul. O spala de sclipeste. Ce se intampla cu gazele? Pai, urca in tavan. si aceste gaze inflamabile au imbibat buretele. Si au si ramas ca punga de gaze, cum se aduna gazele in mina. De-a lungul anilor s-a mai scos afara, dar a mai ramas suficient de mult. Este singura explicatie a faptului ca, in momentul in care s-a aprins, flacara i-a ajuns din urma pe cei care fugeau. Flacara a fugit mai repede ca ei. Deci, orice material arde cu viteza, chiar si materialul asta exploziv, dar nu cu atata viteza ca gazul care arde. „
„Aici a ars material inflamabil adunat de luni de zile in punga de sub tavan. Si in momentul ala, cand s-a atins masa critica si mai era nevoie doar de scanteie, a luat foc si buretele si toate celelalte. Asadar, punga de gaz formata pe tavan s-a aprins cand a facut masa critica. Este teoria mea, n-ati mai auzit pe niciunde. Decat in tinerea mea, cand mergeam in mina sa fac psiho-trauma cu personele care ramaneau dupa ce se produceau explozii in mina. Si imi povesteau aia: dar noi am intrat a treia zi si, deodata bum, explozie. Asa au invatat si ei ca pungile de gaze raman. Persista si stau acolo pana fac masa critica. Doar scanteie le trebuie. Este teoria mea pe care v-o ofer in exclusivitate. Este teoria exploziei pungilor de gaze de la materialele inflamabile adunate in timp, teorie explicata prin viteza de ardere din acel club”. Clubul Infernului!”
(Gabriel Constantinescu)